Kommunal våldtäkt på barn skall kosta kommunen pengar

I Sundsvalls Tingsrätt dömdes två män för att våldtagit minderåriga barn som varit placerade av Socialtjänsten i av dem utredda familjehem. Straffet är skrattretande och kränkande mot de flickor som blivit utsatta.

I det andra fallet där det handlar om en person som varit placerad i samma familjehem som flickan,  blev straffet ”skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Han ska vistas två år på behandlingshem och stå under övervakning till juli 2014.”

Det första fallet handlar om en män som varit kontaktperson åt flickan och där omgivningen misstänkt att något inte stod rätt till. ”Mannen  som är i 70-årsåldern fungerade som stödfamilj åt den flicka han upprepade gånger förgrep sig på. Sundsvalls tingsrätt dömde mannen för våldtäkt mot barn, påföljden blev tre års fängelse. Han dömdes även att betala 85 000 kronor i skadestånd till flickan.”

Förutom de löjliga straffpåföljderna för männen är skadeståndet en ” piss i mississippi”, ursäkta språket. De pengar täcker inte ens bråkdelen av den terapi som kommer att behövas framöver. Det är inte ens plåster på såren. Pengar kan inte ge tillbaks det man förlorat, men ersättning kan svida hos den som gjort det. 85 000 kr är inga pengar i det avseendet.

Men det finns ytterligare en part som borde stämmas i sammanhanget och där jag hoppas att advokaterna går vidare och det är Sundsvalls Kommun. Så här skriver Sundsvalls Tidning,  ”Redan våren 2007 initierade socialtjänsten en utredning eftersom flickan berättat för en skolkamrat att hon utsatts för övergrepp. Men utredningen ledde inte till några förändringar för flickan, socialtjänsten fann inte anledning att föra saken vidare. I stället fortsatte övergreppen mot barnet under flera års tid.”

Det handlar med andra ord om mer än 5 år av utsatthet och övergivenhet av den myndighet som ansett sig kunna ge flickan ett bättre liv än det hon hade. Sedan måste jag fråga mig, hur kunde familjehemmet undgå att märka vad som skedde. Antingen ville man inte se eller också saknar de all kunskap om barn och om hur barn fungerar. När ärendet dessutom anmäldes redan 2007 borde flickan ha flyttats med omedelbar verkan.

Det skall räcka med blotta misstanke för att bryta ett boende i familjehem. Aldrig kan samhället eller sociala myndigheter vägra lyssna eller tro på vad som berättas eller antyds när det gäller barn. Händelserna i Sundsvall är självklart inte de enda. Helt säkert är att många barn,  placerade av samhället utsätts utan att ha en chans att få hjälp eller någon som tar deras historia på allvar.

Gruppen ur vanvården kommer att kunna söka statlig ersättning för den tid de var placerade, men det som sker idag skall kosta KOMMUNERNA pengar. Det måste finnas någon advokat som vågar ställa upp för utsatta barn mot kommunerna. Först när de enskilda kommunerna blir betalningsansvariga kommer det att ske en ändring.

Lika väl som det gick att göra en justering av lagen när det gäller mobbing i skolan, där kommunerna nu kan tvingas betala skadestånd, skulle det vara att göra en ändring i lagen för att placerade barn som far illa, skall få sina rättigheter tillgodosedda juridiskt. Nästa steg är att återinföra Tjänstemannaansvaret fullt ut. Det är trots allt enskilda socialtjänstemän/kvinnor som ansvarar för tillsyn av de barn som placeras.

Jag blir lika förtvivlad varje gång jag läser om barn som utsätts och lika förb……d över att kommunerna inte lärt sig av historien. Slutligen måste skadestånden för våldtäkt på barn höjas rejält, som högst betalas i Sverige ut 200 000. Böter och skadestånd för brott vid t.ex spridande av illegalt nedladdad film och musik handlar om miljoner.  En film har i praktiken större värde än ett barns förlorade liv.

 

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDN,SVT,TV4 Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill kulturbloggen,

2 svar till “Kommunal våldtäkt på barn skall kosta kommunen pengar

  1. Kommunerna måste ta sitt ansvar och vi måste kräva att de tar det!

  2. att med hot och våld tvinga ut barnen från deras köärleksfulla föräldrar som gör allt för dem och som barnen älskar,är också statlig7kommunal våldäkt på medborgare, på föräldrar och på barn. Det kallas fins LVU med tvångsomhändertagande. Kommunanställda är ju besservisser såsom naci var också det och de vet bättre vad samhället behöver än samhället själv. Ingen lyssnar på barnen och ”gör allt för barnets bästa”. Det är ju typiskt sätt mot medborgare som sosse-anställda nutvecklade och det vet alla om som hade någon kontakt med dem. Och de uppmuntrart psykopaterna och mobbaren att ”anmälla anonymt oro om barnen”.Sen någon har varken ansvar eller skuldbeläggs,varken för förtal, för att barnen far illa efter sådana anmälningar och att flera liv förstörs. Att bortföra barnen från deras familjer utan skäl och förstöra deras liv måste vara straffbart, men det är det inte. De enda som lider under LVU lag är föräldrar och barn. Ensamstående eller tjönstemän riskerar inte att åtalas för barnkidnappning och våldäkt, ”för barnets bästa”.Sekretess kring socialärenden LVU måste upphävas,kriminella barnkidnappare och de som grovt förtalar/kränker folk måste bestraffas hård samt det måste införas beviskrav för varje tjänstemannens påstående, och barnens röst måste vågas in, samt om det handlar om psykuntersökning, alla inbalandade i LVU ärende måste tvingas till sådana, inte bara tvinga och därmed kränka barn och deras föräldrar.

Lämna en kommentar